Cenne avocado:
Avocado ma wiele właściwości odżywczych. Świetnie smakuje z przyprawami, zastępując masło na kromce chleba. Cenne jest nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce !
„Owoce zawierają 2% białka, aminokwasy jak histydynę i lecytynę, fitosterole, skwalen, witaminy: C, PP, B2, oraz minerały: potas i żelazo.
Najważniejszym składnikiem pozyskiwanym z owocu jest olej awokadowy. W skład oleju awokadowego wchodzą: kwas olejowy( 48-81%), glicerydy kwasu linolowego (6-18%) i glicerydy innych kwasów tłuszczowych tj. palmitooleinowy, palmitynowy czy stearynowy, witaminę E i beta-karoten ” – źródło biotechnologia.pl
Olej z awokado należy do olejów szczególnie cenionych o wielokierunkowym zastosowaniu w kosmetyce, między innymi do regulacji gospodarki wodno-lipidowej, ochrony, regeneracji i odżywiania skóry. Pomaga odbudować uszkodzoną barierę ochronną skóry, która często pod wpływem mrozów, smogu a z drugiej strony suchego powietrza w mieszaniu – zostaje uszkodzona.
Następnym razem kiedy będziesz jadła avokado, pamiętaj żeby zostawić 2 łyżki owocu ma maseczkę.
Moja maseczka zimowa z avocado:
- 2 łyżki owocu avocado
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju lnianego/ lub kapsułka omega- 3
- 2 krople olejku lawendowego lub pomarańczowego ( dla zapachu )
- Całość zmiksować i nałożyć na oczyszczoną twarz lub ręce na 10 minut.
- Zmyj ciepłą wodą.
- Wklep hydrolat lub tonik i posmaruj skórę zimowym kremem.
Taka maseczka dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i olejów do odbudowy skóry.
Stosuj wg potrzeby na twarz, spierzchnięte dłonie czy usta. Pamiętaj też o relaksie, znajdz dla siebie 10 minut, tylko i wyłącznie dla siebie 🙂