Witamina C- co jeść aby dostarczyć więcej

with Brak komentarzy

wit C występowanieJak wiemy witamina C służy nam w dbaniu o zdrowie i urodę.

Jest niezwykłą witaminą można powiedzieć, że na wszystko. Jest również w wielu owocach i warzywach, które zjadamy na co dzień.

Zdarza się że jednak potrzebujemy więcej witaminy C ze względu na stres, choroby, alergie czy zbliżający się urlop na gorącej plaży

 

 

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?

Witaminę C zawsze kojarzymy z cytryną. To prawda w soku z cytryny jest bardzo dużo witaminy C- 50 mg. Jednak więcej witaminy C bo nawet 3 krotnie, zawierają czarne porzeczki ! Dzika róża to prawdziwa bomba witaminowa, w Polsce wyprodukowano nawet hybrydę zawierającą 3500mg wit. C /100g owoców. Odpowiednie suszenie i liofilizacja, sprawia, bardzo dużo cennej witaminy pozostaje w owocach, dlatego bardziej polecam picie herbaty z dzikiej róży niż suplementy z kwasem L-askorbinowym. Zawarte w roślinach bioflawonoidy, zwiększają przyswajalność witaminy C w naszym organizmie.

Poniżej wybrane owoce, z największą zawartością witaminy C na 100g produktu:

 

wit C zródłow w owocach

Warzywa to drugie, główne źródło witaminy C.  Zielona pietruszka ( natka) czy czerwona papryka mają nawet do 3 razy więcej witaminy C niż cytryna przy takiej samej porcji (100 g). Sięgajmy po nasze warzywa, również gdy jesteśmy przemęczeni i osłabieni, bo jak widać pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia niż standardowa herbata z cytryną.

wit C zródłow w warzywach

Dlaczego występują niedobory witaminy C, jeśli jest jej tak dużo w warzywach i owocach?

Przypomnę, że witamina C jest bardzo wrażliwą witaminą, szybko ulega utlenianiu - dlatego owoce i warzywa należy jeść świeże i wartościowe. Złe suszenie, solenie, gotowanie,  konserwanty (benzoesan sodu) - niszczą nawet do 75% witaminy C. Również sałatki owocowe czy warzywne przygotowane dnia poprzedniego- prawdopodobnie mają bardzo mało witaminy C, jeśli w ogóle ją mają. Warzywa i owoce po pokrojeniu najlepiej zjeść do 2-3 godzin, gdyż witamina C bardzo szybko się utlenia. Zatrzymać ten proces można dodając octu winnego do surówek.

 

Jeśli chcesz mieć piękną skórę zwiększ ilość witaminy C w diecie, szczególnie w nieprzetworzonych warzywach i owocach.

Witamina C da piękny blask skórze, zatrzyma młodość a do tego doda energii, by korzystać z życia i dusić jak cytrynę !

Możesz w domu przygotować tonik energetyzujący z cytryną lub wybrać odpowiedni kosmetyk z witamina C - sprawdź