Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest przedmiotem intensywnych badań. Jest to podstawowa witamina, która działa na wiele procesów w naszym organizmie od obrony przed infekcjami po młody wygląd skóry.
Zalecane spożycie jest inne w różnych krajach i waha się w granicach 30–100 mg/dzień. Taka ilość witaminy powinna znajdować się w naszej diecie jeśli jemy dużo warzyw i owoców. Jednak są powody dla których warto zwiększyć ilość witaminy C w organizmie.
Sprawdź czy potrzebujesz więcej witaminy C. Zwiększ ilość witaminy C w diecie jeśli:
- masz wysokie ciśnienie krwi, problem z rozszerzonymi naczynkami i skłonność do tworzenia się siniaków
- masz problem ze skórą- alergie, przebarwienia, stany zapalne, blizny i rozstępy
- masz cukrzycę
- zażywasz stale leki, w tym aspirynę, środki antykoncepcyjne
- nadużywasz alkoholu czy palisz papierowy. Wraz z dymem tytoniowym z organizmu usuwana jest witamina C!
- mieszkasz w dużym mieście, pełnym zanieczyszczonego powietrza
- masz stresującą pracę lub sytuacje życiową, mało śpisz, jesteś przemęczona
- dużo pracujesz przy komputerze i innych urządzenia elektrycznych ( szkodliwy wpływ pola elektromagnetycznego)
Te wszystkie rzeczy powodują większe zapotrzebowanie na witaminę C niż u innych osób. Jeśli zauważysz u siebie poniższe objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub ewentualnie sięgnij po suplementy witaminowe.
Zdarza się również, że mimo braku predyspozycji do zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, masz jednak niedobory. Objawami niedoboru są: osłabienie,szybkie męczenie się, spadek odporności, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran.
Jeśli masz problem ze skórę, dokuczają Ci przebarwienia, masz szarą skórę, jakby bez energii - oprócz witaminy C w diecie, sięgnij po witaminę C w kosmetykach.
Czy tak powszechnego składnika odżywczego może organizmowi zabraknąć?
Tak.
Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Witamina C jest bardzo wrażliwą witaminą, szybko ulega utlenianiu - dlatego owoce i warzywa należy jeść świeże i wartościowe. Suszenie, solenie,gotowanie, konserwanty - niszczą nawet do 75% witaminy C.
Co jeśli będę dostarczać za dużo witaminy C?
Jeśli będzie to naturalna postać - nic się nie stanie. Nadmiar witaminy C zostanie wydalony z moczem. Z drugiej stronie nie da się jej skumulować w organizmie, jeśli nie zostanie przyswojona, jest wydalona za kilka dni.
Sprawdź poniżej!