Witamina C- kiedy warto dostarczać więcej

with Brak komentarzy

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest przedmiotem intensywnych badań. Jest to podstawowa witamina, która działa na wiele procesów w naszym organizmie od obrony przed infekcjami po młody wygląd skóry.

Zalecane spożycie jest inne w różnych krajach i waha się w granicach 30–100 mg/dzień. Taka ilość witaminy  powinna znajdować się w naszej diecie jeśli jemy dużo warzyw i owoców.  Jednak są powody dla których warto zwiększyć ilość witaminy C w organizmie.

Sprawdź czy potrzebujesz więcej witaminy C. Zwiększ ilość witaminy C w diecie jeśli:wit C kiedy warto zwiększyć ilość wit C
  • masz wysokie ciśnienie krwi, problem z rozszerzonymi naczynkami i skłonność do tworzenia się siniaków
  • masz problem ze skórą- alergie, przebarwienia, stany zapalne, blizny i rozstępy
  • masz cukrzycę
  • zażywasz stale leki, w tym aspirynę,  środki antykoncepcyjne
  • nadużywasz alkoholu czy palisz papierowy. Wraz z dymem tytoniowym z organizmu usuwana    jest witamina C!
  • mieszkasz w dużym mieście, pełnym zanieczyszczonego powietrza
  • masz stresującą pracę lub sytuacje życiową, mało śpisz, jesteś przemęczona
  • dużo pracujesz przy komputerze i innych urządzenia elektrycznych ( szkodliwy wpływ pola elektromagnetycznego)

 

Te wszystkie rzeczy powodują większe zapotrzebowanie na witaminę C niż u innych osób. Jeśli zauważysz u siebie poniższe objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub ewentualnie sięgnij po suplementy witaminowe.

Zdarza się również, że mimo braku predyspozycji do zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, masz jednak niedobory. Objawami niedoboru są: osłabienie,szybkie męczenie się, spadek odporności, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran.

Jeśli masz problem ze skórę, dokuczają Ci przebarwienia, masz szarą skórę, jakby bez energii - oprócz witaminy C w diecie, sięgnij po witaminę C w kosmetykach.

 

Czy tak powszechnego składnika odżywczego może organizmowi zabraknąć?

Tak.

Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Witamina C jest bardzo wrażliwą witaminą, szybko ulega utlenianiu - dlatego owoce i warzywa należy jeść świeże i wartościowe. Suszenie, solenie,gotowanie,  konserwanty - niszczą nawet do 75% witaminy C.

Co jeśli będę dostarczać za dużo witaminy C?

Jeśli będzie to naturalna postać - nic się nie stanie. Nadmiar witaminy C zostanie wydalony z moczem. Z drugiej stronie nie da się jej skumulować w organizmie, jeśli nie zostanie przyswojona, jest wydalona za kilka dni.

 

Sprawdź poniżej!